miércoles, 14 de mayo de 2008
Gimp
Photoshop
Podem desde, el més simple, treure l'infraroig dels ulls, fins a fer retocs a persones per tal de canviar el seu aspecte.
També es pot accedri a un photoshop virtual o al programa picnik els quals són gratuits i permeten fer modificaccions que són les més bàsiques dels programes originals. Les fotografies s'han de dessar en format .jpg
Per descarregar aquest programa hem d'aver descarregat avanc el flash player. Per aquesta descarraga hem d'anar a photoshop.com o bé a picnik.com.
Aquestes manipulacions són mol útils per a gent aficionada a la fotografia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzHOFaFU7hh0b_p3Ay_JQB2Isua5wHzKgK0pSV3LTmz2T7VUvRignUm_UE7Wgdp5NGBV_2kHD3Q21ajyExpIRBmoIpikjze7Vowa6zygR43sB47nxMZccv9Yx_qAJ5iWl5pisYxHHRQrw/s320/karol+mia+mar+kris2.jpg)
martes, 13 de mayo de 2008
Arxius de só (CDex i Audacicy)
Per extreure la música del CD podem fer servir el programa CDex.
Aquest programa ens permet passar la música a mp3, o bé podem reduri l'espai que ocupa la cançó per ocupar menys megas.
També podem escollir talls de la cançó que ens interessi i retallar els minuts que volgeuem. Per descarregar el programa CDex podem anar a softcatalà o bé a softonic.com.
Per poder enganxar els trossos de cançons retallats antariorment amb el programa CDex es necessita el programa Audacity.
L'audacity ens permetrà manipular els arxius que hem passat a mp3 amb el CDex.
Pots, també, manipular la teva pròpia veu, i afegir efectes com augmentar la velocitat o bé disminuir-la, entre d'altres. També treure les parts on hi ha silenci que no volem que surtin a la reproducció. Tot això es pot fer anant a la barra del menú d'adalt i anar a "efectes", tot seleccionant avanç el projecte de só que volem manipular.
miércoles, 27 de febrero de 2008
Calcular el valor màxim i mínim d'un conjunt de valors
Per fer-ho haurem de fer servir la barra d'asobre del full de calculs:
Aqui haurem de clicar l'igual i despres l'icone de funcions (f(x)). Ens sortirà una pantalla
on podem triar la funció que volem que fagi. Podem calcular el màxim i el mínim del conjunt que haguem seleccionat, o bé multiplicar,dividir,restar,o sumar, que són les funcións més bàsiques. N'hi ha moltes altres, com calcular la mitjana o la mediana, etc...
Dibuixar gràfics a partir de dades del full de càlcul
Per crear un diagrama de sectors sobre la superfície de cada continent em seleccionat la columna del nom del continent i la columna de superfície (km2). A partir d'aquestes dades hem creat el diagrama anant a la icona i a partir d'allà es dedueixen les dades que hem d'omplir, el títol, el tipus de gràfic, si volem llegenda o no, etc.
És realment senzill i pràctic.
El gràfic pot variar segons el que convingui. (de barres, de linies, de sectors...)
Copia de format
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg90mTKZTcmDajCSHWY5-2dfgEPHdHS5z-ytaL6DUGe9mpc_2KhkETtydKp9lWnB_hqOIUKNaggo1yy5V3K_Dzq_FDo-axCDx70DaTyMAlnXvhXsEhb-JcmYK67KKHtkOIguA0dezdW6MQ/s320/ScreenShot006.jpg)
jueves, 21 de febrero de 2008
Índex de continguts
En aquesta pantalla podem triar el titol del nostre índex, el tipus de índex (de continguts, alfabètic, de taules...). També podem triar el numero de titols que volem que apareguin a l'índex amb aquesta icona i si volem que ho fagi amb tot el document o per capítols. Però l'eina més eficaç per triar quins titols aniran al teu índex és triar l'opció d'estils adiccionals. Clicant aquesta icona
accedirem a una pantalla on pots assignar els estils que vols que aparexin en el teu índex i en quin ordre apareixeran.
miércoles, 13 de febrero de 2008
DVD Shrink
Es pot utilitzar un software juntament amb el programa de grabació de DVD que preferim o que fem servir habitualment, per realitzar copies de seguritat dels nostres DVD's.
També, el que fa aquest programa és reduir el tamany del arxiu que volem guardar.
Aquest programa no graba DVD's, sino que la seva funció és la de fer arxius per el teu disc dur, que més tard seran gravats en cd's DVD-R fent servir el software de grabació de DVD.
domingo, 10 de febrero de 2008
Printscreen
Per descarregar-lo podem buscar-lo en el google, però jo he anat a l'aula virtual del nostre centre i allà el profesor ens ha penjat diferents programas per descarregar entre els quals es troba aquest.
Es molt senzilla la instalació:
- Primerament hem d'acceptar les condicions que ens posen i tot seguit triar el lloc del nostre ordinador on desarem el programa.
- Un cop descarregat hem d'instalar-lo i configurar-lo.
- A la pantalla principal del programa tenim diferents opcions. Hem de triar la tecla amb la qual activarem la fletxa del ratolí per poder retallar l'imatge desitjada. També triarem on desar l'imatge un cop seleccionada; podem triar l'opció de retallar la pantalla completa o triar nosaltres l'area que volguem.
Un cop hagim modificat les opcions que voguem ja podem començar a utilitzar el programa prement la tecla que hem triat per activar el programa.
Presentacions
Per crear presentacions hem de fer servir l'openoffice presentacions:
En aquesta finestre podrem triar dues opcions: una és triar una plantilla que ja existeixi del mateix programa, o bé, triar una plantilla en blanc i anar-la modificant tu mateix/a. També es pot escollir una presentació ja existent. En el meu cas vaig triar una plantilla ja existent ja que era una forma més ràpida de crear una presentació.
També es pot escollir ,si volem, només la diapositiva amb el text, o si no diferents opcions de presentar el nostre escrit amb imatges. Un cop escollida la nostra opció podem afegir totes les diapositives que desitgem.- Per afegir una diapositiva hem d'anar a Insereix/ Diapositiva.
- Per inserir una iomatge hem d'anat a: Insereix/Imatge/Des d'un fitxer
miércoles, 6 de febrero de 2008
Plantillas
Per crear una plantilla haurem de:
- Obrir un document nou de openoffice writer.
- Després fer els canvis que volguem al document, com el tipus de lletra, la possició dels marges, diferents estil que vulguem utilitzar, etc...
- Quan hem acabat de donar-li forma al nostre document l'hem de desar. Per això anirem a anomena i desa.
- A la pantalla que ens apareix normalment quan seleccionem l'opció de anomena i desa, a sota de la barra on ens demana el nom del document, trobarem una altre barra on i posa tipo, allà haurem de desplegar la fletxeta negra i triar l'opció "Plantilla de document de text d'Openoffice.org.1.0"
És realment senzill i d'aquesta manera no perdrem temps en formatejar el document que normalment fem servir.
martes, 5 de febrero de 2008
Estil i índex
- Estils: Els estils serveixen per treballar documents grossos i per assegurar una coherència en el format. També això ens ajudarà a crear l'índex un cop acabat el document.
Amb l'icona podem accedir a una finestre on torbem els estils que du incorporats el programa i també crear-ne de nous.
És millor no modificar els estils i treballar amb d'altres o crer-ne de nous, en canvi de fer servir "l'estil per defecte", que és el que tothom fa servir sense tenir-ne conciència.
Primerament haurem de seleccionar el text o bé posar el cursor al paràgraf desitgat. Només hem de fer clic sobre l'index desitjat perquè s'apliqui.
Per crear nous estils clicem amb el botó dret sobre algun dels ja existents a la finestra "d'estils i formatació" ( la finestra que teniem adalt) i escollim "Nou". Ens apareixera aquesta finestra:
Aqui podem donar-li nom a l'estil, decidir amb quin estil s'ha de continuar quan s'acaba l'element al qual l'aplicem i en quin estil ens volem basar. Després hem de donar les ordres de format que volem incorporar.
- Índex: Com em dit avanç, els estils permeten elaborar índex de contingunt automaticament, per això es imprecindible que primerament haguem fet servir estils per els nostres encapçalaments i el cos del text.
Hem d'aplicar uns estils determinats als textos que hagin de formar part de l'índex. Podem agafar estils que ja estiguin definits. Apliquem el mateix estil al text que volguem al mateix nivell dins l'índex. Tot seguit, situem el cursor a la possició on volem l'índex i anem al menú Insereix/Índex i taules. Se'ns obrira una finestra com aquesta, i haurem de confirmar que volem un índex de continguis.
Per fer servir estils personalitzats, primer els haurem de crear, a continuació aplicar-los al document i finalement, a la finestra d'índes i taules, haurem de marcar la casella Estils addicionals i desmarcar Esquema, per pitjar sobre la icona de la dreta per marcar els estils a partir dels quals volem que es generi l'índex.
Columnes
Seleccionar el text que volguem posar en columnes o podem crear primer les columnes per escriure després a dintre.
Per crear columnes anem a Format/Columnes i s'obrirà una finestre com aquesta:
Aquí podem triar el nombre de columnes que volem, l'amplada i l'espaiat, que pot ser predeterminat ho bé ajustar-lo a la mida que desitgi cadascú; també podem triar una líniea de separació de diferent amplada que també es pot triar depenent del gust de cadascú.
martes, 29 de enero de 2008
Taules
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlCYNzwuTDFPYrWz5HHe2-uG_e3IzmpdDj7TtG86PQVivXs565FQwZroGiRCPtxZ60hgPthOxnfmb-DG4JqjFRCAiHd_0IRzOMhtGTNvamgjCOorfhwbaru5w3B91qIW-o9TyrUxhp5s4/s400/ScreenShot001.jpg)
Tot seguit ens apareixerà un menú on podem triar diferents opcions per modificar la nostra taula.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLXcQXqqVMMnYtHSDtcTsJMpbxl7DGfIKXgh7Pd3EaVfQ-zjGTY-o59SIn7belMU0TuMxr6ulYzJAld28nxsnQ6A73ibExXXfQcg1O-xY8az_o97CI4_ijFVdJ9nKepQw9V1XhyphenhyphenUfTk1Q/s320/ScreenShot003.jpg)
Aixó ens permetrà crear columnes més grans o bé sense espais en la qual, per exemple en el nostre document d'empreses, em fet servir la columna principal per posar-hi el titol de forma vertical i centrat. Per aixó hem d'anar a la barra d'eines a l'apartat "taula"- "caracter"- "posició". Podem girar el text els graus que volguem, peró haurem de centrar també el text a partir del submenú "taula"
La divisió de cel.les ens pot ser útil per crear noves cel.les dins d'una mateixa columna o filera.
miércoles, 16 de enero de 2008
Pics i llistes numerades
Primerament haurem de seleccionar el text que volem numerar o posar el cursó directament on començarem el llistat.
Després anem l'icona de la barra d'eines per activar la numeració (un icona on hi apareixen dibuixats un 1 i un 2 en numeros romans, simulant el principi d'una llista).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirqypo7iGXzMISVk-NBrxckzfgio7rAxHIeMuuawZKiHxIPl9FnNJwL3F1AdyflfeEF4dxviCJZbJXpKmHZaRyhwtFQ6gAhq1tx0WOZQf3tkW2xoDCx2m-kP7wHwYq1M-AcsbauGRnYeo/s320/ScreenShot005.jpg)
En aquest menú podem accedir a un submenú "esquema" on podeu posar nivells de numeració i a un altre submenú "opcions" on podem configurar-lo.
miércoles, 9 de enero de 2008
Tabulacions
Trobem dues meneres de fer tabulacions:
- La primera, i la més senzilla, es fa afegin tabulacions mitjançant el regle superior de l'open office. Es clica sobre el regle a la mida que convingui, i s'escull el tipus d'alineat a la part on hi ha un quadrat petit a la part esquerra del regle.
- L'altre clicant dos cops seguits asobre el regle superior de la pantalla, ens apareixerà una finestre (paràgraf) on trobarem una pestanya que hi posa "tabulacions"; aqui podem triar el tipus de tabulacions i si volem separar les columnes en linias, com varem fer a l'exercici dels vehicles
Openoffice
OPENOFFICE WRITER
- Tabulacions
- Sagnats
- Pics i llistes numerades
- Taules
- Columnes
- Estils i index
- Plantilles
- Presentacions